www.per-olof.dk | email til Per-Olof Johansson | Debatforum WWW


Debatforum WWW

Kan parcelhuse bygges sammen til tæt lav bebyggelse?
Kommuneplanstrategi i Allerød Kommune, forår 2003

For ikke at genere nogen ville det måske være en god ide som udgangspunkt
at forestille sig en 'gennemsnitsvej' i et af Allerøds parcelhuskvarterer..........

Tre flasker rødvin

- Jeg kan da godt forstå det er en foruroligende tanke: at skulle være nødt til at flytte til en anden kommune. Man sidder et sted i Allerød i et altfor stort parcelhus, for stort til alder og omstændighederne.

- I en hel del kvarterer i Allerød er det sådan, at man er flere i samme situation. Man har endda hørt om nogle, som har valgt den løsning samlet at udvandre til en anden kommune og der bygge et andelsboligbyggeri. Derfor faldt den tanke mig ind, at der jo udvises stor kreativitet når gamle huse skal forvandles til større huse passende til nutidens større familier og større pengepung.

- Denne kreativitet måtte vel kunne udnyttes, også når størrelsen skal den anden vej?

- Så kunne vel en parcelhusvej omdannes til tæt lav rækkehusbebyggelse? Enten kunne 'vejen' realisere projektet sammen, eller kommunen kunne gøre det, ved efter en plan at opkøbe nogle veje. Men ved at man realiserede projektet sammen, kunne man altså blive boende i den nu mindre bolig og så endda tjene på at sælge en eller flere lignende boliger, måske til kommunen.

- Derved kunne man også fastholde "den grønne kommune", som netop er vores største fælles ressource og en af de gode grunde til at ønske at blive boende.

- Det er jo let sagt, sværere måske at overbevise nogle om, at det er en mulighed. Hvordan ville det komme til at se ud? Er det en realistisk tanke rent arkitektonisk?

- Hvis man ser på det, der foregår rundt om, ser det da ud til at alt kan lade sig gøre.

- Tænk på hvordan et ejendomsfirma får en gammel hæderkronet hovedbygning på Ny Allerødgård til at indgå i et moderne kontorbyggeri. Det må selvfølgelig gerne have større arkitektoniske kvaliteter end lige netop det byggeri, men i modsætning til Ny Allerødgård, er det nok sjældent, at der ved parcelhusene kan peges på bevaringsværdige arkitektoniske kvaliteter ved husene, som de fremtræder i dag.

- Den største hindring er nok husenes økonomiske værdi. Men never mind: Jeg kunne godt tænke mig at se en arkitekts bud på, hvordan det rent teknisk og arkitektonisk kunne lade sig gøre. Et sådant forslag synes jeg kunne være et godt indslag i Allerød Kommunes debat om strategiplanen. Derfor byder jeg på tre flasker god tilbudsvin fra Kvickly til den arkitekt af faget, som vil tegne en sådan konkretisering af, hvordan en parcelhusvej kan omdannes til tæt lav rækkehusbebyggelse. For ikke at genere nogen ville det måske være en god ide som udgangspunkt at forestille sig en 'gennemsnitsvej' i et af Allerøds parcelhuskvarterer. Nu er jeg jo ikke nogen 'kong Krøsus' så jeg må nøjes med at præmierer den første, som sender mig et forslag. Send også forslaget til pressen og Allerød Kommune.

- Konkurrencebetingelser: Da det jo ikke er mig, der skal overbevises, men de på forhånd tvivlende, synes jeg kravet til deltagere må være, at de er arkitekter, som en garanti for fagligheden i forslaget. Så har man gode ideer i denne retning må man alliere sig med en arkitekt for at kunne deltage i min lille konkurrence. Da der ikke er tale om en indsamling, spil eller lotteri går jeg udfra, at jeg ikke skal have politiets tilladelse! Fristen er senest med posten den 2. april. Er der flere forslag som kan regnes for den første - trækkes der lod.


Send besvarelsen til

Per-Olof Johansson
Allerød

email til Per-Olof Johansson

 

www.per-olof.dk | email til Per-Olof Johansson | Debatforum WWW

@